بدن آگاهی بخش دوم: پدیده لمس کننده و لمس شونده چیست؟
در بدن آگاهی بخش دوم خواهیم گفت، آنچه درک بدن را برای ما از درک سایر اجسام متمایز میکند چیست ؟ شاید آن چیزی که بدن ما را این چنین خاص میکند این است که بر خلاف دیگر اشیا فیزیکی، نه تنها آن را از طریق حواس بیرونی ادراک میکنیم بلکه همچنین از طریق احساسهای بدنی دسترسی درونی به آنها داریم. از این رو یک شیوه برای توصیف رابطهای که فقط با بدنمان داریم این است که بگوییم تنها بدنمان است که برای ما از درون پدیدار میشود .
در مقابل بسیاری از بدنها از جمله بدن خود ما ممکن است از بیرون برای ما پدیدار شوند واین دوگانگی بدن ما به بهترین شکل در چیزی بیان میشود که به پدیدهی لمس کننده-لمس شونده معروف است. وقتی زانویمان را با دست لمس میکنیم تجربهای لمسی از زانویمان از بیرون داریم (لمس شده) اما تجربهی لمسی از زانویمان از درون نیز داریم (لمس کننده) ، همین نکته در رابطه با دست نیز صادق است.
چهارچوب بدن آگاهی
به رغم جریان پیوستهی اطلاعات دربارهی بدنمان از درون، بدن آگاهی ما به طور شگفت آوری ضعیف است. در حالی که روی لپ تاپ تایپ میکنیم انگشت های خود را به روی صفحه کلید به نحو واضحی تجربه نمیکنیم . هماهنطور که در مقاله بدن اگاهی بخش اول توضیح دادیم، حوزهی آگاهی ما عمدتا با محتوای آنچه در حال تایپ کردن هستیم و به طور کلی تر با جهان بیرونی اشغال شده است نه به واسطهی بدنی که به ما امکان میدهد که آن را درک کنیم و از میان آن حرکت کنیم .
ما از بدنمان استفاده میکنیم اما به ندرت دربارهی آن میاندیشیم. با این حال این به این معنا نیست که ما کاملا از بدنمان نا آگاهیم. توجه ما ممکن است برای مثال در موارد احساس شدید درد یا در یادگیری حرکتی، معطوف به بدنمان شود. میتوان ادعا کرد که ما پیوسته از وجود بدنمان هرچند در حاشیه ی جریان سیال آگاهیم .
خود شناسی و آگاهی از بدن
جیمز میگوید: ” موقعیت حال و وضعیت بدنی ما یکی از چیزهایی است که همواره نوعی آگاهی از آن (هرچند عاری از توجه) با معرفت به هرچیز دیگری که میدانیم همراه است .” همچنین گورویچ در این باره میگوید: ” هیچ لحظه ای در حیات آگاهانهی ما وجود ندارد که نسبت به وضع بدنی خود ، نسبت به اینکه در حال راه رفتنیم ، ایستاده ایم ، نشسته ایم یا دراز کشیده ایم ، نا آگاه باشیم .”
تا به اینجای بحث میدانیم شرایطی که در آن ما به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه نسبت به بدن خود نا آگاه باشیم وجود ندارد. این بحث را دنبال کنید ، در بخش بعدی به بررسی این مسئله میپردازیم که چه اختلالاتی مانع از بدن آگاهی میشود.
بدن آگاهی (دانشنامه فلسفه استنفورد) – فردریک دو وینیمون
در این مقاله قصد داشتیم تا بدن آگاهی بخش دوم را شرح دهیم. چنانچه در بخش های آینده همراه ما باشید بطور مرتب هر هفته به تشریح بدن آگاهی میپردازیم. همچنین اگر علاقمند هستید تا در زمینه سلامت و بهداشت و روانشناسی اطلاعاتی بیشتر کسب کنید، سایت بدانید را دنبال کنید.
2 نظرها