بدن آگاهی بخش پنجم مقوله مکانمندی بدن
در ادامه قسمت های قبل بدن آگاهی در این قسمت، بدن آگاهی بخش پنجم به مکانمندی بدن میپردازیم. احساسات بدنی از حیث مکانی، به مکانهای کم و بیش معینی در بدن نسبت داده میشود که میتوان از آنها گزارش داد و میتوان بر آنها تاثیر گذاشت. برای مثال وقتی احساس میکنید پاهایتان روی هم افتاده است در رابطه با دو مسئله صحبت میکنید:
- از یک ویژگی بدنی خاص
- از آن عضو بدن که این ویژگی در آن مصداق یافته است و در رابطه با آنها آگاهی دارید
یک نکته : روابط مکانی متعارف با تجربهی مکان بدن تقاطع ندارند. در واقع به نظر میرسد شیوهای که ما به وسیلهی آن، مکان بدنی را تجربه میکنیم از برخی قواعد اساسی پیروی نمیکند. برای مثال زمانی که دردی را در پا احساس میکنیم، هنگامی که پا در یخچال است این درد را در یخچال احساس نمیکنیم. یا دردی را که در انگشتان احساس میکنیم، وقتی انگشت در دهان قرار دارد درون آن احساس نمیشود.
در نتیجه میتوان گفت این مسئله که فرد در انگشتش احساس درد میکند، نه مکان احساس وضعیت انگشت را نشان میدهد . براین اساس این نکته تردید برانگیز میشود که آیا خود احساسهای بدنی ذاتا مکانمند هستند یا نه در واقع سنت دیرینهای وجود دارد که در قرن نوزدهم به دست روانشناسانی مانند وونت و تیچنر و جیمز به جریان افتاد و انکار میکند: “که وجود هیچ عنصری از مکان بالفعل در احساس ممکن باشد به عبارتی حسی که بیدرنگ و بدون معطلی فریاد بزند من اینجا هستم یا من آنجا هستم.”
نظریه نشانه مکانی
براساس نظریهی نشانه مکانی، هر عصب حسی احساس مختص به خود را ایجاد میکند که به عضوی از بدن که برانگیخته میشود اختصاص دارد. یا بر اساس نظریههای رفتارگرایانه، مکان احساس، آن عضوی از بدن است که شخص در مورد آن استعدادی برای عمل کردن، مانند خاراندن دارد. در بخش بعدی در رابطه با حس مالکیت بدن صحبت میشود.
در این بدن آگاهی بخش پنجم قصد داشتیم تا شما را با قدرت و احساسات پنهان در بدن آشنا کنیم. اگر علاقمند هستید تا در زمینه سلامت و بهداشت و روانشناسی اطلاعات بیشتری کسب کنید سایت بدانید را دنبال کنید.