علت بی خوابی در محیط جدید
تغییر محیط و دلیل بی خوابی چیست؟
علت بی خوابی در یک مکان جدید این است، هنگامی که در جای جدیدی میخوابیم، نیم کره چپ مغز با سرعت بیشتری نسبت به نیم کره راست به اتفاقات محیط واکنش نشان میدهد، در واقع نیم کره چپ بیشتر بیدار میماند. برای یافتن علت مشکل بی خوابی در جای جدید، گروهی از پژوهشگران در آمریکا از دستگاه MRI مغز در هنگام خواب استفاده کردند.
طبق این تحقیقات با تغییر جای خواب، “شبکه پیش فرضی مغز” که در مغز مسئول خیال پردازی است در نیم کره چپ، نیمه بیدار مانده و وارد خواب عمیق نمیشود. در این حالت مغز با حفظ هوشیاری نسبی، آماده واکنش نشان دادن به محیط و مسائل پیرامون است. در صورتی که به بودن همسر یا کودک در رخت خواب عادت داشته باشیم، وقتی او نباشد هم همین اتفاق در مغز میافتد؛ که البته بعد از یک یا دو شب اوضاع به روال عادی بازمیگردد.
بررسیهای انجام شده برای علت بی خوابی
کمی بررسی نشان خواهد داد که چرا در مکان جدید سخت به خواب میرویم. طبق بررسیای که لایو ساینس گزارش داده، پژوهشگران فعالیت مغزی ۳۵ نفر را در یک آزمایشگاه خواب با تکنیکهای پیشرفته تصویربرداری مغز رصد کردند. این بررسی نشان داد که هر چقدر فعالیت دو نیمکره مغز تفاوت داشته باشد، خوابیدن سختتر میشود.
همچنین نتایج نشانگر این بود که در شب اول، هنگام خواب عمیق (با امواج آهسته) نیم کره سمت چپ مغز فعال تر از نیم کره سمت راست مغز است. پژوهشگران گفتند فعالیت دو نیم کره مغز شبیه به وضعیتی است که در پستانداران دریایی نیز هست، آنها هم وقت خواب هر بار یک نیمه از مغزشان فعال میشود.
علاوه بر این، وقتی پژوهشگران صدای ترکیدن حباب را در کنار گوش سمت راست پژوهش شوندگان پخش کردند (این کار باعث تحریک نیمکره چپ مغز میشود)،آنان راحتتر بیدار شدند.
نقش نگهبان شب در اثر شب نخست
پژوهشگران میگویند: اینکه یک نیم کره مغز هنگام خواب در حالت آماده به کار باشد،( در محیط جدید) احتمالا راهی غریضی برای بقا انسان باشد، نیم کره سمت چپ هنگام خواب در نقش “نگهبان شب” عمل میکند که فرد را در صورت ایجاد خطر بیدار میکند. این پژوهشگران میخواهند بررسیهای بیشتری برای شناخت بهتر این پدیده که به “اثر شب نخست” مشهور است، انجام دهند. مثلا اینکه آیا راهی هست که این نگهبان شب را خاموش کرده تا در مکانهای جدید راحتتر بخوابیم.
در این مقاله قصد داشتیم تا شما را با علت بی خوابی در محیط جدید آشنا کنیم. اگر علاقمند هستید تا در زمینه سلامت و بهداشت و روانشناسی اطلاعات بیشتری کسب کنید سایت بدانید را دنبال کنید.