تنبیه صحیح کودک
بسیاری از والدین برای تربیت، فرزندان خود را تنبیه میکنند اما باید بدانیم تنبیه صحیح کودک تاثیرات مثبت بر روی کودکان میگذارد. پدر و مادرها باید به طور مسالمت آمیز کودکان را متوجه اشتباه شان کنند و پیامدهای کار اشتباه را به کودک خود بیاموزند.
به این صورت که مثلا اگر کودکی اتاقش را مرتب کند یا وسایلش را درست نگهداری کند با تشویق روبرو شود و احساس کند این کار درست است و مسولیت پذیر شود، یا اگر کار اشتباهی مرتکب شد یا اسباب بازیاش را خراب کرد متوجه شود که کار درستی انجام نداده و این کار درست وخوبی نیست.
انواع تنبیه صحیح کودک
در کل دو نوع تنبيه داريم تنبیه قابل قبول و تنبیه غیرقابل قبول که در شاخصهی روانشناسی با شناخت نوع تنبیه و تاثیر پذیری آن شخصیت فرزندانتان شکل میگیرد در ادامه با مثالهای زیر بیشتر آشنا خواهیم شد.
تنبيه قابل قبول
بخاطر آن رفتار از کودک چیزی را کم کنیم. به طور مثال کودک کار اشتباه و غلط میکند و شما وسیله بازیش را میگیرید و میگویید یک روز حق نداری با آن بازی کنی یا به مدت چند ساعت حق تلوزیون دیدن نداری ، تنبيه قابل قبول در اینجا به معنی حذف چیز خوب است.
باید به این نکته توجه داشت که نمیشود و نباید غذای کودک را حذف کرد یا کودک را به اتاقی تاریک فرستاد یا رفتاری این گونه ناهنجار با کودک داشت.
تنبيه غيرقابل قبول
به سیستم یا رفتار کودک چیزی را اضافه کنیم. مثلا بچه کار بد یا زشتی انجام داده و شما همراه با عصبانیت تنبیه بدنیش میکنید. در اینجا کار بچه بد است، خود بچه بد است، پدر و مادر هم بد هستند و نتیجه هم بد است یعنی فاجعه است. آسیبهای انسان بدلیل این نوع تنبیه است.
مثلا سرکوفت زدن یا یک ” پاشو برو اونور” با لحن بد جزو این نوع تنبیه هاست که همیشه بد بوده و نتیجهی خوبی در پی ندارد. باید سعی کنیم اشتباه بودن آن رفتار یا کار زشت را به فرزندمان بفهمانیم و یاد دهیم بیشتر اوقات با صحبت کردن مسائل حل می شوند.
عوارض تنبیه نادرست
یکی از بدترین پیامدهایی که تنبیه نادرست و شدید به همراه دارد پرخاشگری است. کودکانی که دائمی و مرتب در تنبیه قرار میگیرند در مقایسه با کودکانی که اصلا تنبیه نمیشوند پس از سن پنج سالگی رفتار تهاجمی دارند.
تنبيه، روشی گران اما در عین حال بی اثرترین وسیلهی یادگیری و اصلاح رفتار میباشد و رفتار نامطلوب را در کودک از بين نمیبرد بلکه فقط به طور موقت آن را خاموش میکند.
پیامدهای تنبیه بدنی
تجربهها و تحقیقات موجود نشان از آن دارد که تنبیه بدنی، حتی از نوع خفیف آن سبب کاهش ضریب هوشی در کودک میشود. پس هرچه والدین، فرزند دلبندشان را بیشتر کتک بزنند رشد و پرورش روان و مغز کودک کندتر میشود.
علائم رفتار تهاجمی کودکانی که کتک میخورند
- پرخاشگری
- فریاد زدن
- تهدید به خرابکاری
- بد رفتاری با دیگران
ترس و استرس در اثر تنبیه
تنبیه کردن مخصوصا کتک زدن بچهها باعث میشود استرس بزرگی به آنها وارد شده و آسیب به مغز در حال رشد کودک برسد. شخصيتش در هم میشکند و تعادل روانی کودک را برهم میزند. همچنین کودک با تنبیه شدن ترسو بار میآید.
مدرسه محل تنبیه صحیح کودک نیست
هرگز در تنبیه کودکان مدرسه را محل تنبیه کودک قرار ندهید، گاهی پیش میآید که والدین از دست شلوغ کاری فرزندشان میگویند “کی شنبه میشه بری مدرسه تا از دستت راحت شیم” یا کاش زودتر فردا بشه بری مدرسه”!
حتی شاید در اطرافتان پیش آمده باشد که مادرها میگویند “چقدر اذیت میکنی بگذار در دفترت بنویسم خانم معلمت امروز رفتی دعوات کنه” با تکرار این رفتارها، مدرسه را برای بچهها به محل تنبیه و زندان تداعی میکنید که باعث میشود کودکان محصل از مدرسه و تحصیل زده شوند و همچنین سبب ضعف درسی و افسردگی در کودکان میشود.
در این مطلب قصد داشتیم شما را با آسیبهای تنبیه و شناخت تنبیههای خوب و بد در تربیت کودکان آشنا کنیم. امیدواریم که این مطلب نیاز علمی شما را رفع کرده باشد، همچنین اگر علاقمند هستید تا در زمینه سلامت وبهداشت و روانشناسی اطلاعات بیشتری کسب کنید سایت بدانید را دنبال کنید