معرفی داروهای ضد سرفه و خلط آور
معرفی داروهای ضد سرفه
داروهای ضد سرفه که برای جلوگیری از سرفه کاربرد دارند، اکثرا داروهایی هستند که باعث خلط آوری میشوند. این کار برای درمان سرفه بسیار موثر است. داروهای ضد سرفه به دسته بندیهای مختلفی تقسیم میشوند. مثلا دسته عاملهای خلط ساز، یا دسته اکسپکتورانتها هستند، یا ارتقا دهندههای تنفسی که از جمله داروهای ضدسرفه هستند.
داروهای خلط ساز موجود در بازار
در بخش قبلی نکته حائز اهمیت این است که در داروشناسی عوامل خلط ساز و اکسپکتورانت ها دو داروی متفاوت هستند اما هدفی یکسانی دارند و آن هدف، بهبود عملکرد ریهها در خارج کردن خلط بدن است. در مقوله معرفی داروهای خلط ساز که به آسانی در داروخانهها در دسترس هستند، چند دارو وجود دارد که به راحتی میتوانید آن را تهیه کنید.
- acetylcysteine = استیل سیستین
- carbocisteine = کربوسیستین
- mecysteine = میسیستین
- erdosteine = اردوستین
- ambroxol = آمبروکسول
انواع داروهای خلت آور
مهم نیست سرفه از بیماری خاصی نشات گرفته شده باشد یا از پیامدهای سرماخوردگی باشد و یا هر عامل محیطی و غیرمحیطی دیگر، مهم این است علم و اطلاعات خود را بالا ببریم تا هنگام بروز بیماری بتوانیم از بهترین پیشنهاد استفاده کنیم. تا اینجا عوامل خلت ساز را شناختیم، اما حال میخواهیم داروهای ضد سرفه را که به 6 دسته تقسیم میشوند به صورت مفصل و با توجه به عملکردشان معرفی کنیم.
داروهای ضد سرفه و خلط آور (اکسپکتورانت):
مهمترین داروی ضد سرفه اکسپکتورانت ها هستند که اکثرا بسیار آسان پیدا میشوند. کار اصلی این دارو رقیق کردن کردن خلط، برای دفع آسان آن میباشد. این نوع داروها معمولا زمانی کاربرد دارند که سرفه ها خلط دار باشند. همچنین تهیه این دارو به راحتی، بدون تجویز پزشک در داروخانهها امکان پذیر است.
آنتی هیستامین نیز برای درمان سرفه ها و البته برای مواقع سرماخوردگی به کار میرود. آنتی هیستامین ها شامل دیفن هیدرامین، کلرفنیرآمین، پرومتازین و… میشوند.
داروهای سرکوب کننده مرکزی سرفه
کار اصلی این داروها تحریک و تاثیر روی هسته مرکزی سرفه، که در بصل النخاع وجود دارد است، که با این کار سرفه درمان میشود. معروفترین آن هم دکسترومتورفان است، این دارو با اشکال مختلف مثل قرص، قطره و شربت در بازار یافت میشود.
نوع دیگر این نوع دارو دکسترومتورفانپی نام دارد، که محتویات آن علاوه بر دکسترومتورفان، حاوی پسودوافدرین نیز هست که نوعی داروی ضد احتقان است. در کل این دارو برای درمان سرفهی خشک و بدون خلط با درمانی بسیار موثر استفاده میشود.
داروهای موضعی و بیحس کنندهها، اکثرا مکیدنی بوده و دارای مقداری منتول هستند که نتیجه آن میشود یک ضد سرفه بسیار قوی. اینگونه قرصها باعث ضدعفونی شدن و تسکین گلو و حنجره میشوند و اثرات سرفه را به مراتب کم میکنند.
دکونژستان ها یا ضداحتقان ها
ضد احتقانها داروهایی هستند که سبب تنگ شدن عروق خونی در بینی، گلو، ریهها و تحریک سینوسهای اطراف بینی شده و التهاب، تورم و احتقان را کم میکنند. جالب است بدانید اکثر داروهای سرماخوردگی نیز حاوی ضد احتقان میباشند. داروهایی مانند “افدرین، پسودوافدرین و فنیلافرین” از این دست داروها هستند.
داروهای ضد سرفه و تسکین دهنده
در سرفه های خشک به جای استفاده از داروهای شیمیایی، میتوان از گیاهان دارویی و مواد طبیعی مثل شیر ولرم، آبلیمو، عسل و بخور اکالیپتوس یا آب استفاده کرد. چون اثرات و عوارض آنها بسیار کمتر از داروهای شیمیایی است. استفاده از این مواد طبیعی برای کودکان هم توصیه میشود چون روی کودکان اثر فوری دارد. بهرهگیری از داروهای حاوی مورفین و مسکن هم جزو این نوع داروهاست.
توجه داشته باشید غیراز داروهای شیمیایی که عوارض نیز دارند، شما میتوانید از گیاهان و داروهای حاوی آویشن یا دمنوش آویشن که در طب سنتی برای درمان سرفه کاربرد دارد نیز استفاده کنید. همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله نوشیدن آب در ناشتایی و صبح را نیز مطالعه کنید.
در این مطلب قصد داشتیم تا شما را با ویژگیهای خُلقی و خوراکیهای مناسب و نامناسب هر مزاج آشنا کنیم. امیدواریم که این مطلب، نیاز علمی شما را رفع کرده باشد، همچنین اگر علاقمند هستید تا در زمینه سلامت و بهداشت و روانشناسی اطلاعات بیشتری کسب کنید سایت بدانید را دنبال کنید.
لطفا یکم عامیانه تر بنویسید ولی در کل ممنون
سلام خیلی ممنون