درمان بیش فعالی متداول ترین اختلال
برای درمان بیش فعالی اول باید آن را درست شناخت. کودکان هم مثل بزرگسالان ممکن است دچار اختلالاتی شوند که ممکن است بخاطر نبود آگاهی نسبت به اختلالات دوران کودکی، نوعی عادت تعبیر شوند. در دوران کودکی ممکن است اختلالاتی به وجود آید، که برای جلوگیری از تبعات منفی، باید از بروز آن پیشگیری شود.
“بیشفعالی” یکی از متداول ترین اختلالات کودکان به شمار میرود، ضمن اینکه تعداد مراجعه کنندگان برای درمان این اختلال، بیش از اختلالات دیگر است.
متاسفانه در بین مردم رایج شده که هر کودک پر جنب و جوشی، مبتلا به اختلال بیش فعالی است، در صورتی که این عقیده کاملا اشتباه و غیر علمی بوده و تشخیص این اختلال مبتنی بر وجود علائمی خاص و در مدت زمان مشخص است.
به عقیده برخی دانشمندان، اختلال نارسایی توجه در مورد کودکان و بزرگسالانی به کار میرود که نشانههای رفتاری ویژهای را بیش از یک دوره نشان دهند. بیتوجهی، بیشفعالی، رفتارهای آنی و تکانشی مشخص ترین این رفتارها به شمار میروند.
باید توجه داشت که بیش فعالی نه تنها بر عملکردهای شناختی، اجتماعی، هیجانی و خانوادگی دانش آموزان تاثیر میگذارد، بلکه عملکردهای شغلی و زناشویی در بزرگسالی آنها را نیز، تحت تاثیر قرار میدهد.
سه علامت عمده بیش فعالی
- مشکل در توجه کردن
- فعالیت بیش از اندازه یا همان بیش فعالی
- انجام عمل قبل از فکر کردن (رفتار تکانشی)
درمان بیش فعالی از چه سنی آغاز میشود؟
به عقیده پژوهشگران، اختلال بیشفعالی قبل از 7 سالگی آغاز میشود و اگر از همان ابتدا نسبت به درمان آن اقدام نشود، سبب بروز ناهنجاری رفتاری در بزرگسالی خواهد شد. براساس نتایج به دست آمده از تحقیقاتی که توسط روانشناسان و پژوهشگران انجام شده، افراد دارای بیشفعالی، انتقال دهندههای عصبی و مواد شیمیایی که به کنترل رفتار کمک میکنند را، به اندازه کافی در مغز ندارند.
جالب است بدانید که میزان شیوع این اختلال بصورت تقریبی 5 درصد دانش آموزان مدرسه بوده و میزان بروز آن در پسران سه برابر دختران است. همچنین اگر علاقمند هستید تا فرزند خود را بهتر تربیت کنید مقالات دسته تربیتی را نیر مطالعه کنید.
درمان بیش فعالی و انواع آن
برای مواجهه بهتر با بیش فعالی باید انواع و خصوصیات هرکدام را بدانیم. اختلال بیش فعالی به 3 نوع “بیدقت و بدون توجه”، “تکانشی و بیش فعالی” و “نوع ترکیبی” تقسیم میشود، که در ادامه هر کدام از آنها تشریح خواهد شد.
- نوع بیش فعالی بی دقت یا بدون توجه: فرد در این نوع اختلال از تمرکز کردن به تکالیف یا فعالیتی خاص ناتوان است.
- نوع تکانشی و بیش فعالی: فرد در این نوع اختلال، بسیار تحرک دارد و بدون فکر کردن نسبت به انجام کاری اقدام مینماید.
- نوع ترکیبی: بی دقتی، انجام حرکات تکانشی و فعالیت زیاد از نشانههای این نوع اختلال است و براساس شواهد و پژوهش ها، بیشتر کودکان به این اختلال مبتلا میباشند. به این معنی که در دقت و توجه دچار مشکل هستند و اغلب به جزئیات توجه نمیکنند، از تمرکز کردن ناتوانند، کارهای روزانه را ناتمام رها میکنند، توانایی سازماندهی امور را ندارند و وسایل خود را گم میکنند.
افت تحصیلی دانش آموزان بیش فعال
- عدم توانایی در تمام کردن تکالیف
- نداشتن قدرت و توانایی در ساماندهی
- عدم حفظ کردن و نگه داشتن توجه و همچنین گوش ندادن و پیروی نکردن از دستورات معلم سبب افت تحصیلی این دانش آموزان میشود که در اینصورت به مناسب سازی برای کمک به یادگیری نیازمندند.
برخی از دانش آموزان بیش فعال، با وجود دارو درمانی، بازهم در کلاس عملکرد مطلوبی ندارند و نسبت به کلاس بیتوجه هستند. لازم به ذکر است که این دانش آموزان زندگی سختی را میگذرانند، روابط دوستی آنها به سبب رفتارهای خاصشان پایدار نیست و حس طردشدگی خود را با تخریب وسایل، مبارزه و جنگیدن با اطرافیان جبران میکنند.
نقش مشاور در درمان بیش فعالی کودک
اگرچه مصرف دارو در کنترل آشفتگیهای خانوادگی ناشی از مشکلات رفتاری نقش دارد، اما منجر به درمان همه جنبههای این اختلال مثل بهبود احساس ارزشمندی و شایستگی نمیشود. در این شرایط است که با کمک مشاور، دانش آموزان میتوانند با وجود بیشفعالی، خودشان را بپذیرند و باور کنند.
در روند مشاوره، پدر و مادر به کمک مشاور، افکار و احساسات آشفته خود را تغییر میدهند، ضمن اینکه مشاور به دانش آموز، روشهای ساماندهی کارها، یادگیری رفتارهای مطلوب و مهارتهای جدید را آموزش میدهد. همچنین مشاور درخصوص رفتارهای مناسب از جمله؛ انتظار برای نوبت، شراکت در فعالیتها و تقاضای کمک و… با وی صحبت میکند.
خصوصیات شخصیتی بیش فعال ها
- بی حوصلگی
- پرخاشگری
- صبر نداشتن
- ناتمام گذاشتن وظایف، تکالیف و بازیها
- عدم توجه به خواستههای اطرافیان
- حواسپرتی و بی دقتی
- شاخه به شاخه پریدن در انجام فعالیتها
- انجام رفتارهای ناگهانی و بدون فکر
- آرام و قرار نداشتن و تحرک زیاد
- پریدن میان صحبت دیگران
- اقدام به کارهای مخرب و خطرناک
- بهم ریختن وسایل خانه، کلاس و…
در پایان میخواهیم بدانیم چه عللی ممکن است در بیش فعالی کودکان نقش داشته باشند: بیش فعالی و نقص در توجه از جمله اختلالات رفتاری به شمار میرود که علت اصلی آن تاکنون معلوم نیست.
اما مجموعهای از عوامل ژنتیکی مثل: آسیب جزئی به مغز در دوره جنینی یا هنگام تولد، تغییراتی در واسطههای شیمیایی و عصبی مغز، تاخیر در رشد مغز و همچنین عوامل روانی – اجتماعی، میتوانند در بروز این اختلال نقش داشته باشند.
همچنین اگر فرزندی دارید که خجالتی است میتوانید با مطالعه مقاله راه اجتماعی شدن کودکان خجالتی این مشکل را حل کنید.
در این مطلب قصد داشتیم تا شما را با اختلال بیشفعالی، علل و خصوصیات آن آشنا کنیم. امیدواریم که این مطلب، نیاز علمی شما را رفع کرده باشد، همچنین اگر علاقمند هستید تا در زمینه سلامت و بهداشت و روانشناسی اطلاعات بیشتری کسب کنید سایت بدانید را دنبال کنید.