رفع یبوست و درمان آن با چند راه ساده
رفع یبوست و شناخت آن
رفع یبوست دغدغه ای است که بیشتر ما به دنبال آن هستیم. یبوست یا خشکی مزاج، عارضهی معدهای و رودهای رایج در دستگاه گوارشه که بر اثر اون، موادی که باید دفع بشه در روده بزرگ سفت میشوند و دفع اونها به سختی با درد و سختی همراه میشود. یبوست حاد ممکن است سبب بسته شدن روده شود. به طور کلی اگر کمتر از ۲ بار در هفته، دفع مدفوع دارید و مدفوع تان سفت و خشک است، احتمالا به یبوست مبتلا شده اید.
علائم یبوست
- معده درد و بی اشتهایی
- عدم فعالیت های فیزیکی
- برخی از داروها ( برای شناخت بیشتر دارو ها و فواید درمانی آنها اینجا کیک کنید)
- سندروم روده تحریک پذیر
- پیری
- تغییرات در روال روتین زندگی
- به اندازه کافی آب مصرف نکردن ( همچنین با مطالعه مقاله فواید ناشتا آب خوردن اطلاعات بیشتری کسب کنید)
- نرفتن به موقع به توالت
علل بروز و درمان یبوست
علل بروز این عارضه ممکن است رژیم غذایی نامناسب، برهم خوردن تعادل هورمونی، اثر جانبی، داروهای مصرفی یا آناتومی بدن باشد. روشهای درمان شامل اصلاح رژیم غذایی و تمرینات ورزشی است. خوشبختانه بیشتر نمونه های یبوست، موقتی هستند. اصلاح شیوه ی زندگی مانند ورزش کردن و رژیم غذایی پُرفیبر می تواند برای تخفیف یبوست کافی باشند.
درمان یبوست
روش درمان براساس علت یبوست تعیین میشود. در ابتدا باید رژیم غذایی فرد مبتلا اصلاح شود. یبوست می تواند با ملین های بدون نسخه نیز درمان شود. از داروهای ملین و به ترتیب از داروهای بیضرر، کم ضرر و داروهای محرک شروع میکنند تا به نتیجه مطلوب برسند. در صورت امکان، قطع داروهایی که منجر به یبوست میشود از راههای درمان است.
توصیههای تغذیهای برای رفع یبوست
- روزانه ۸–۱۰ لیوان مایعات مصرف کنید، مثلا هر یک ساعت یک بار ۱ لیوان آب بخورید.
- آلو یا آب آلوی گرم ملین است. سایر میوههای ملین شامل: انجیر، انگور، هندوانه، توت فرنگی، گلابی، زردآلو، زیتون، هلو، آب سیب، کیوی و….
- به، سیب و موز نخورید.
- رژیم غذایی شما باید مبتنی بر پرهیز باشد. برای این منظور، نان و غلات سبوس دار و حبوبات و میوه وسبزی مصرف کنید. میتوانید روزانه یک قاشق مرباخوری سبوس برنج همراه با آب بخورید. (رژیم پُرفیبر در بیمارانی که علت یبوست آنها اختلالات نورولوژیک است، نمیتواند موثر باشد)
- روزانه حداقل ۵ واحد میوه و سبزی تازه مصرف کنید.
- اسپرزه یک ملین حجمدهنده مدفوع است که آب موجود در روده را جذب میکند و سبب افزایش حجم مدفوع و دفع آن میشود. باید اسپرزه همراهبا مقادیر زیادی آب یا سایر مایعات خورده شود. (بهازای هر قاشق چای خوری، ۲۴۰ سیسی یا یک لیوان مایعات بخورید)
- در گذشته در طب سنتی کردستانات استفاده شبانه یک قاشق چایخوری روغن زیتون پیش از خواب برای درمان یبوست توصیه میشده که البته میزان، مقدار و مدت استفاده همیشه تابعی از شرایط، وضعیت و شدت بیماری بودهاست.
- روغن کرچک هم به دفع کمک میکند، ولی استفاده آن در بلندمدت سبب کاهش جذب کلسیم و ویتامین های محلول در چربی مثل A, D, E, K میشود.
- داروی سنا، دانه کتان ، شنبلیله ، و ریواس برای یبوست توصیه میشود. (سنا بیشتر از ۲ بار در هفته توصیه نمیشود)
- نعنا و چای بابونه سبب کاهش علایم یبوست میشود.
- چای پررنگ نخورید.
- در مدتی که یبوست دارید، ماست نخورید و بهجای آن شیر بنوشید.
- مرزه و دارچین استفاده نکنید.
- بیشتر غذاهایی که با نان سبوسدار خورده میشود مصرف کنید و کمتر برنج بخورید.
- از استرس و اضطراب خود بکاهید.
- حتماً فعالیت بدنی داشته باشید. روزانه دستکم ۳۰ دقیقه پیاده روی کنید.
- ماءالشعیر در درمان آن موثر است.
- برقراری نظم برای دفع داشته باشید و به محض احساس دفع، اجابت مزاج انجام گیرد.
نتیجه تحقیقات در این زمینه
پژوهشگران دانشگاه استرالیا به این نتیجه رسیدند که روده به قدری مهم است که مغز دوم بدن ماست. روده سیستم عصبی خودش رو داره و خودش به صورت اتوماتیک برای هضم غذا تصمیم میگیره و روندش رو انجام میده برای همین درصورتی که یبوست داشته باشید این مسئله شدیدا روی خلقیات و اعصابتون اثر میذاره. اگه مشکل یبوست دارید صبح چند قاشق روغن زیتون رو با یک لیموی تازه بصورت ناشتا بخورید؛ این کار باعث برطرف شدن مشکل یبوست شستشوی معده و تقویت کیسه صفرا میشود.
در این مطلب قصد داشتیم تا شما را با درمان یبوست آشنا کنیم. امیدواریم که این مطلب نیاز علمی شما را رفع کرده باشد، همچنین اگر علاقمند هستید تا در زمینه سلامت و بهداشت و روانشناسی اطلاعات بیشتری کسب کنید سایت بدانید را دنبال کنید.
3 نظرها