شناخت فواید و عوارض مصرف کره
خوراکی پرطرفدار، مضرات مصرف کره
یکی از خوراکیهای پر طرفدار کره است که اینجا قصد داریم به عوارض مصرف کره بپردازیم. لازم به ذکر است که کره در دو نوع کره گیاهی و کره حیوانی در بازار مصرف وجود دارد که هرکدام خوب یا بد است. اینجا منظور ما نوع کره حیوانی میباشد. البته این ماده غذایی و مغذی، منافع و فواید بسیاری هم دارد که در مطلبی جداگانه به آن میپردازیم.
استفاده از کره به عنوان طعم دهنده
خوشمزه کردن غذا با روشهای متنوع از مهمترین علایق مردم است. آنها سعی میکنند با ادویهجات مختلف، تنوع در پخت و سس و دسرها، به غذای خود عطر و طعم تازهای بدهند. که یکی از این راهها، استفاده از کره در فرآیند پخت و طبخ به همراه غذاهایی مثل پلو، انواع کباب و غذاهای محلی میباشد.
مقایسه کره حیوانی با کره گیاهی
مطمئنا برخلاف واکنشهای منفی به کره حیوانی، این ماده غذایی بسیار سالمتر و مطمئنتر از کره گیاهی است. زیرا طبیعی است و ضرر آن فقط ناشی از چربی آن است، که با کنترل مصرف و استفاده صحیح، میتوان از فواید بسیار آن بهرهمند شد. اما کره گیاهی فورمولاسیون و افزودنیهایی دارد که هم مضر است و هم اشتباه در مقدار مصرف آن بسیار ضرر دارد. این در حالی است که فواید کره حیوانی را هم ندارد.
فرآیند کره گیری و تهیه آن
توجه داشته باشید که عمده کرههای موجود وارداتی بوده و در داخل عملیات بسته بندی صورت میگیرد. زیرا برای تولید کره نیاز به شیر فراوانی میباشد و تولید شیر در ایران کفاف این مقدار کره گیری را نمیدهد. حال آن که در واقع چربی موجود در شیر به مصارف دیگر در صنعت لبنیات میرسد. البته با افزایش نرخ ارز شاهد افزایش ناگهانی نرخ لبنیات هم هستیم که در بالا دلیل آن مطرح شد.
تهیه کره حیوانی عوارض مصرف کره
کره حیوانی که از شیر استخراج میشود سرشار از چربی لبنی میباشد و دارای خواص فراوانی است. در واقع کره حیوانی اصل، چربی است که از ماست زده شده و یا سر شیر گرفته میشود. برای تهیه کره حیوانی، شیر را برای بستن ماست بجوشانید. لایه چربی بالای ظرف را میپوشاند که مقداری از آن برای کره گیری به کار میرود و از بقیه ماستی چرب و خوش طعم تهیه میشود.
مزاج کره حیوانی به تازگی آن و نوع شیر برمیگردد. کره تازه، طبعی گرم و تر دارد و هر چه کهنه تر شود، رطوبتش کم شده و خشک میشود. لازم است بدانید که رنگ کره تابع شیر تهیه شده از آن است و بر این اساس رنگ کره باید روشن باشد.
عوارض مصرف کره و تاثیر بر سلامتی
یادتان باشد خوش طعم کردن غذا با کره، باعث دیر هضم شدن غذا میشود. اسیدهای چرب غیر اشباع و کلسترول هم به همین شکل افزایش مییابد. همانطور که میدانید افزایش کلسترول خون، مخصوصا برای بیماران قلبی – عروقی و کسانی که کبد چرب دارند، مضر است. شاید باورش سخت باشد که مصرف طولانی مدت اسیدهای چرب، باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و باعث واکنشهای آلرژیک و حساسیت میشود.
مضرات خوردن کره حیوانی برای افراد کم تحرک
کارشناسان معتقدند که مصرف چربی زیاد از جمله کره، روغن و دنبه، باعث بروز مشکلاتی میشوند که گرفتگی و انسداد عروق از جمله آن میباشند. میتوان به چاقی و دیگر موارد هم اشاره نمود. پس مردم و مخصوصا افراد چاق و کم تحرک، باید توجه داشته باشند که غذاهای سبک بخورند و اگر شغل کم تحرکی مثل کار دفتری دارند باید به فعالیتهای ورزشی و نرمشی بپردازند.
افرادی که مشکلات گوارشی نظیر سو هاضمه، ضعف و رفلاکس معده دارند هم، باید به پرهیز غذایی در تغذیه خود دقت کنند. همچنین این افراد باید از مصرف غذاهای چرب، نظیر حلوا ارده و روغن کنجد و… بکاهند و در صورت امکان پرهیز نمایند. باید سعی شود مصرف چربی و گوشت در غذا کاسته شود و سالاد بیشتری مصرف کرد. اما شایان ذکر است افراد پرتحرک مثل مشاغل سخت و ورزشکاران، منعی در استفاده از دنبه و کره حیوانی ندارند.
در کل، متخصصان تغذیه کره را برای سلامتی قلب مضر میدانند. برای همین مدتی است شاهد نمونههای گیاهی کره و با نام مارگارین در بازار هستیم. کرههای گیاهی از نظر فرمولی متفاوتند و در حقیقت در گروه روغنهای گیاهی قرار میگیرند.
فواید و عوارض مصرف کره
شایان ذکر است یادآور شویم کره مرغوب فواید بسیاری دارد. بازکنندگی انسداد رگهای بدن و نرم کننده پوست از فوایده کره است. همچنین باعث چاقی هم میشود. این ماده میتواند برای سرفه خشک نیز مفید باشد. افرادی که در اثر تکلم زیاد مبتلا به گرفتگی صدا شدهاند با کمی مکیدن کره حیوانی بهبود مییابند. البته فواید کره بیشتر از اینها است که بیان آنها در اینجا نمیگنجد.