تاثیر و فواید روزه داری بر سلامت بدن
در بسیاری از منابع مختلف علمی و مذهبی، تاثیر روزه گرفتن بر سلامتی اثبات شده است. فواید روزه داری در ماه رمضان علاوه بر کاهش استرس و افزایش آرامش روانی، در تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش چربی خون، کنترل قند خون و… هم تاثیرگذار است. ابتداییترین تاثیر روزه، روی سیستم گوارش و سایر دستگاههایی است که به گونهای در هضم و جذب مواد غذایی دخالت دارند.
روزه داری و برنامه غذایی صحیح
پزشکان معتقدند در زمان روزه داری بدن چندین ساعت خالی است و در واقع استراحت میکند. برای همین عملکرد بدن در روزه داری بهبود مییابد. زمانی که افراد روزه هستند، مواد غدایی در معده وجود نداشته و اسید معده توسط صفرا خنثی میشود. همچنین از زخم معده هم جلوگیری میگردد.
به همین خاطر توصیه میشود هنگام روزه داری در ماه رمضان، در صرف غذا و تغذیه پرخوری نکنیم. داشتن برنامه غدایی برای ماه رمضان باعث میشوذ، عادات را کنترل کرده و رژیم غذایی را اصلاح کنیم. همچنین روزه داری باعث کاهش چربی خون و تنظیم بقیه چربیها میشود. به همین خاطر باعث کاهش وزن هم میگردد.
فواید روزه گرفتن
از دید روانشناسی، روزه دار نباید پرخوری داشته باشد، چون در خواب اختلال ایجاد میشود. در این ماه به دلیل ارتباط فرازمینی، روح و نفس از تمام دل مشغولیها رهایی مییابد و با عملکردی همانند ورزش یوگا، تمرکز و آرامش را در پی دارد. جالب است بدانید، در ماه رمضان میزان خودکشی بسیار کاهش مییابد.
همچنین روزه داری باعث عدم مصرف افراد از مواد حلال مانند آب شده و این باعث تقویت اراده و جلوگیری از استفاده افراد، از مواد غیرحلال و مضرات میشود. عصبانیت برخی افراد هنگام روزه داری به علت پرخوری در وعده سحری است، چون بدن را در طول روز برای جذب آب منتظر نگه میدارد.
روزه داری در بیماران و افراد خاص
روزه گرفتن برای بیماران دیابتی باید با مشورت پزشک انجام شود، چون روزه داری و دیابت حساسیتهای خاصی دارند. بیماران دیابت نوع یک نیز، که وابسته به داروی انسولین هستند، به دلیل داشتن وعدههای غذا با فاصله زمانی مشخص نباید روزه بگیرند.
خانمها در ماه های اول بارداری، حتما باید با دکتر خود مشورت کنند و مراقب تغذیه خود باشند. البته در کل بیماران خاص برای روزه گرفتن باید با پزشک مربوطه مشورت کنند.
نکات و فواید روزه داری
- شیر باعث رفع تشنگی میشود.
- استفاده از میوه و سبزیجات ضروری است.
- در ماه رمضان از غذاهایی استفاده کنید که آسان هضم شوند.
- افراد روزه دار باید از مصرف مواد غذایی بیش از اندازه بپرهیزند.
- استفاده از پروتئین و نشاسته باعث تامین انرژی بدن میشود.
- نمک و انواع غذاهای نمک دار و شور عطش روزه دار را افزایش میدهد.
- نوشیدن آب به میزان مورد نیاز برای پوست و اندام داخلی بدن ضروری است.
- استفاده از غذاهای حاوی گوشت و قارچ پروتئین بدن را در این ماه تامین میکند.
اگر میخواهید بدانید چطور روزه بگیریم باید به تغذیه سالم و مناسب و رعایت موارد فوق توجه داشته باشید. در این مقاله دانستنی قصد داشتیم تا شما را با تاثیر روزه در سلامتی آشنا کنیم. اگر علاقمند هستید تا در زمینه مجله سلامتی و روانشناسی اطلاعات بیشتری کسب کنید سایت بدانید را دنبال کنید.
یک نظر